ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Έρευνα σε περισσότερους από 3.400 Έλληνες σχετικά με την καταναλωτική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τις απόψεις τους για το μέλλον.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Έρευνα σε περισσότερους από 3.400 Έλληνες σχετικά με την καταναλωτική τους συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τι θα απόψεις τους για το μέλλον.
Στο GLAMI, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του COVID-19 και τον αντίκτυπό του στον online κόσμο της μόδας.
Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2020 με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.400 Ελλήνων για το πώς επηρέασε η πανδημία τις online αγορές μόδας και ποιες είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά τους στο μέλλον.
Εξέλιξη πωλήσεων στο GLAMI.gr
Από τις πρώτες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο του 2020, παρατηρήθηκε μείωση των πωλήσεων που έφτασε το -35% (1) ενώ το αρνητικό κλίμα συνεχίστηκε αν και με μικρή αύξηση και την εβδομάδα που τέθηκε σε ισχύ το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (2).
Από εκείνο το σημείο και έπειτα καταγράφεται ταχεία ανάκαμψη με τις πωλήσεις από το Πάσχα και μετά να παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση εντυπωσιακή αύξηση και να κινούνται στο +113% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα των μέτρων περιορισμού κατά του COVID-19 (09-15.03).
(1)
(2)
(3)
Πρώτα Κυβερνητικά μέτρα
Κλείσιμο Καταστημάτων
Εβδομάδα Πάσχα
Ο συνολικός δείκτης πωλήσεων προέρχεται από δείγμα περισσότερων από 300 eshop που προβάλλονται στο GLAMI.gr
Μεταβολές σε κατηγορίες προϊόντων
Η πανδημία βρήκε την ελληνική αγορά λίγο μετά το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων με το κοινό να στρέφει ήδη το ενδιαφέρον του σε κατηγορίες προϊόντων σχετικές με την εποχή. Με το ξέσπασμα της πανδημίας και την έναρξη των περιοριστικών μέτρων η αξία των παραγγελιών των καταστημάτων όπως αναμενόταν σημείωσε πτώση της τάξης του 35% το πρώτο διάστημα. Ο Απρίλιος ξεκίνησε με αυξητικές τάσεις σε αριθμό παραγγελιών, GMV και αναζητήσεις χρηστών με σημαντική αύξηση στο GLAMI.gr να καταγράφουν τα «ρούχα σπιτιού» δηλαδή οι κατηγορίες αθλητικού και παιδικού- βρεφικού ρουχισμού, εσωρούχων και ρούχων ύπνου. Kατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και το επόμενο διάστημα η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη συμπεριλαμβανομένων και κατηγοριών όπως τα φορέματα, τα γυαλιά ηλίου, οι βερμούδες κ.ά
Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες μεταβολές* καταγράφηκαν την εβδομάδα 20-26.04 στις παρακάτω κατηγορίες:
-
Σανδάλια και πέδιλα (+90 %),
-
Γυαλιά ηλίου (+85%)
-
Ρούχα ύπνου (+76 %),
-
Φορέματα (+56 %),
-
Εσπαντρίγιες (+52 %),
-
Εσώρουχα (+49 %),
-
Παιδικά ρούχα (+34%)
Tις τελευταίες μέρες του Απριλίου άλλες δύο καλοκαιρινές κατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά: τα μαγιό (+62%) και οι βερμούδες/ σορτς (+76%) με τα εσώρουχα (-35%) και τα παιδικά ρούχα (-31%) να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση.
* Η ποσοστιαία μεταβολή αφορά στην εξέλιξη του αριθμού πωλήσεων.
Έρευνα συμπεριφοράς Καταναλωτών
Αφού καταγράψαμε στην πρώτη έρευνα τις επιπτώσεις της πανδημίας στα eshop μόδας πραγματοποιήσαμε στις αρχές του Μαΐου του 2020 την μεγαλύτερη έως σήμερα καταναλωτική έρευνα του GLAMI με τη συμμετοχή 3.444 Ελλήνων με στόχο να αναδείξουμε τις συμπεριφορές και τις απόψεις τους για την ηλεκτρονική αγορά μόδας εν καιρό πανδημίας αλλά και τις τάσεις και την επίδραση που θα έχει στις μελλοντικές συνήθειές τους.
#01
Πως και τι αγόρασαν οι Έλληνες στη διάρκεια της πανδημίας;
66 %
Έκανε αγορές προϊόντων μόδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
32 %
Κύριος λόγος: χρειάστηκε κάτι συγκεκριμένο λόγω της κατάστασης (ρούχα για το σπίτι, κ.τ.λ.).
Η ανάγκη για συγκεκριμένο προϊόν (π.χ ρούχα για το σπίτι) λόγω των συνθηκών και οι online προσφορές αποτέλεσαν τους δύο βασικούς λόγους που οι χρήστες του GLAMI προχώρησαν σε αγορές. Σημαντικό είναι και το συναισθηματικό υπόβαθρο αφού το 28% δήλωσε ότι ο κυριότερος λόγος ήταν να πρoσφέρουν χαρά στον εαυτό τους ή σε κάποιον άλλο. Το 12% των χρηστών είχε ως κίνητρο να υποστηρίξει Ελληνικές μάρκες και καταστήματα.
Ποιος ή ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδηγήσαν σε αγορές;
9%
Aγόρασε για πρώτη φορά προϊόντα μόδας online κατά την περίοδο της καραντίνας.
37%
Ξόδεψε λιγότερα την περίοδο
της καραντίνας.
Η πρώτη φορά που αγοράσατε προϊόντα μόδας online ήταν κατά την περίοδο της καραντίνας;
Ξοδέψατε περισσότερα χρήματα σε online αγορές μόδας τον τελευταίο μήνα από ό, τι συνήθως ξοδεύατε
πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού;
Σχεδόν ισότιμα μοιράζονται οι διαφορετικές ομάδες του κοινού ως προς τη δαπάνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 28% δηλώνει ότι ξόδεψε περισσότερα, το 31% παρέμεινε στις ίδιες δαπάνες ενώ το 37% συγκρατήθηκε και δήλωσε ότι ξόδεψε λιγότερα.
#02
Πως θα αλλάξει το πλάνο αγορών των Ελλήνων στο μέλλον;
46%
Θα προσπαθήσει να περιορίσει τα έξοδά του αλλά θα κοιτάει για προσφορές από τις αγαπημένες του μάρκες.
25%
Θα περιορίσει τα έξοδά του και θα αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα στις φθηνότερες τιμές.
8%
Θα ψωνίσει περισσότερο από ότι συνήθως.
19%
Δεν θα αλλάξει συνήθειες.
2%
Δεν νομίζει ότι θα αγοράσει κανένα προϊόν μόδας.
#03
Τι θα αγοράσουν τους επόμενους μήνες οι Έλληνες;
Εναρμονισμένη με την εποχή είναι η διάθεση των Ελλήνων αφού σχεδόν το 1/3 δήλωσε ότι θα αγοράσει καλοκαιρινά παπούτσια και sneakers ενώ το 1/4 κοντομάνικα μπλουζάκια και μαγιό.
Στον αντίποδα, τα φούτερ, τα αξεσουάρ (καπέλα, ρολόγια, φουλάρια και κοσμήματα) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεών τους.
#04
Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για ένα eshop δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και τους Κυβερνητικούς κανονισμούς πρόληψης;
Για σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων, η δωρεάν παράδοση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Το 37% ενδιαφέρεται για την ιδανική αναλογία τιμής-ποιότητας ενώ οι αυστηροί κανόνες υγιεινής και η άριστη εξυπηρέτηση αποτελούν την τρίτη πιο δημοφιλή απάντηση με 30%. Τέλος οι εκπτώσεις και οι φθηνότερες τιμές επηρεάζουν το με 25% των πελατών. Ψηλά στις προτιμήσεις (21%) βρίσκεται και η πληρωμή με αντικαταβολή, πάγια επιλογή των Ελλήνων εδώ και χρόνια.
#05
Το μέλλον του fashion shopping, online ή offline;
Εξαιτίας της πανδημίας, το 50% των Ελλήνων ανακάλυψε νέα ηλεκτρονικά καταστήματα και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών αγορών και έχει σκοπό να αυξήσει την online δαπάνη του.
Ερώτηση: Σκοπεύετε να αγοράζετε περισσότερα προϊόντα μόδας online, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων;
Το 73% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι τα καταστήματα ειδών μόδας θα αποστειρώνουν τα προϊόντα μετά από δοκιμή ή επιστροφή.
Ερώτηση: Αναμένετε από τα καταστήματα να απολυμαίνουν τα προϊόντα μετά από δοκιμή ή επιστροφή;
#06
Η καταναλωτική συμπεριφορά μετά την πανδημία.
51%
Συνηθίζει να ψωνίζει με συγκεκριμένη πρόθεση αλλά μερικές φορές αγοράζει και πράγματα που δεν είχε προγραμματισμένα.
39%
Ψωνίζει πάντα με συγκεκριμένη πρόθεση.
Θα χαρακτηρίζατε τον τρόπο που αγοράζετε προϊόντα μόδας μάλλον παρορμητικό ή καλά μελετημένο;
53%
Επενδύει στην καλύτερη ποιότητα των υλικών που θα αντέξουν στον χρόνο.
34%
Το στιλ παίζει σημαντικό ρόλο για τους Έλληνες αφού οι λεπτομέρειες στο σχέδιο και η εφαρμογή του ρούχου αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο για να ξοδέψουν περισσότερα.
Τι θα σας έκανε να ξοδέψετε περισσότερο σε προϊόντα μόδας;
#07
Βιώσιμη Μόδα μετά την πανδημία.
72%
Των Ελλήνων ενδιαφέρεται για την βιώσιμη μόδα.
56%
Θα ξόδευε περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα.
Ερώτηση: Ενδιαφέρεστε να αγοράσετε
προϊόντα βιώσιμης μόδας;
Ερώτηση: Θα ξοδεύατε περισσότερα για να αγοράσετε προϊόντα βιώσιμης μόδας;
Aνακυκλώσιμες/ ανακυκλωμένες συσκευασίες
Το 28% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να πληρώσει περισσότερα χρήματα
για ανακυκλωμένες συσκευασίες και το 23% θα πλήρωνε σίγουρα επιπλέον.
Σίγουρα δεν θα πλήρωνε μόνο το 3% για αυτόν τον λόγο.
Δεν ξέρω σίγουρα (32 %)
Μάλλον ναι (28 %)
Σίγουρα ναι (23 %)
Μάλλον όχι (14 %)
Σίγουρα όχι (3 %)
Θα ξοδεύατε περισσότερα για ανακυκλώσιμη/ βιοδιασπώμενη συσκευασία;
Ταυτότητα Έρευνας
H μελέτη βασίστηκε σε εσωτερικά δεδομένα του GLAMI.gr.
Παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα του Απριλίου 2020 και τα συγκρίναμε
με τα δεδομένα του Μαρτίου 2020. Τα αποτελέσματα της καταναλωτικής έρευνας προέρχονται από την έρευνα ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν 3.444 Έλληνες χρήστες του GLAMI.gr και της Facebook σελίδας του.
Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε: 1- 4 Μαΐου 2020.
74%
26%
Κάτω των 18